Paștele ortodox este una din cele mai importante sărbători din calendarul romanesc și românii iubesc să îl sărbătorească cu stil. Sărbătorirea Paștelui în România începe cu Sâmbăta Floriilor sau Sâmbăta lui Lazarus, atunci când femeile coc plăcinte pentru vecinii săraci și prieteni, iar fetele plantează flori cu speranța că vor crește repede.
Cu o săptămână înainte de Paște se sărbătorește Duminica Floriilor. Duminica Floriilor este atât o celebrare a intrării lui Iisus în Ierusalim cât și a renașterii și revenirii primăverii deoarece florile, copacii și fructele încep să înflorească și să crească iar. De Florii, o zi liberă, românii duc flori la biserică pentru a fi binecuvântați și se mai spune că o masă trebuie întinsă tot timpul și obligatoriu cu bucate pe ea - chiar dacă mulți postesc!

Apoi urmează Joia Mare, care are loc în ziua de joi înaintea Paștelui. În Joia Paștelui fetele termină de brodat noile bluze de Paște și se vopsesc ouă care sunt duse la biserică. Tot în Joia Mare bărbații și femeile fac curățenie în locuințe. Vinerea de după Joia Mare este cunoscută ca Vinerea Mare, zi în care mulți romani țin post și comemorează crucificarea lui Cristos.

În noaptea din Sâmbata Paștelui romanii merg la biserică pentru a participa la slujbă, unde lumânările aprinse reprezintă sfântul spirit și aduce lumină în locuințe. Desigur, toate aceste zile culminează cu Duminica Paștelui, când romanii merg la altă slujbă, sfințesc ouăle și mâncarea și se bucură de sărbătoare. Alături de cunoscutele ouă roșii, romanii pregătesc un fel de prăjitură, numită 'pască' și o pâine dulce nimită 'cozonac'.
Dacă sunteți în România sau oriunde, în lume, nu uitați să vă sunați familiile de Paște cu cartelele Lycamobile.