WhatsApp este, probabil, cea mai populară platformă de comunicare prin mesaje în momentul de fată, din lume. Poți trimite mesaje sau fotografii către oricare utilizator WhatsApp, oriunde s-ar afla, în mod gratuit. Este un mijloc comod de a ține legătura cu prietenii și familia. Se poate ca recent să fi primit o înștiințare în care se spune că mesajele sunt acum criptate. De ce s-a întâmplat asta ? Putem să-ți explicăm.

Înainte de introducerea criptării, un mesaj era trimis exact așa cum apărea el pe ecran. Se ducea în rețeaua unde aveai telefonul înregistrat, trecea prin serverul WhatsApp și apoi spre telefonul unui prieten, exact așa cum era atunci când apăsai butonul TRIMITE. Oricine cu puține cunoștințe de piraterie online îl putea intercepta și face orice cu conținutul acestuia. Dacă trimiteai ceva confidențial, cum ar fi date financiare sau personale, nimic nu-l împiedica să le expedieze unor persoane rău intenționate.

Din fericire, acum, mesajele dumneavoastră sunt criptate imediat ce le expediați. Într-o fracțiune de secundă telefonul criptează mesaju transformându-l într-un șir aleatoriu de simboluri și litere. Este expediat cu un cod virtual magic pe care numai cel căruia îi este destinat mesajul îl poate decripta. Oricine încearcă să intercepteze mesajul nu vede decât un șir de fraze neinteligibile. Această criptare pune capăt scurgerii de date confidențiale prin aplicația WhatsApp.

Această măsura nu a fost primita cu ochi buni de toată lumea. Guvernul brazilian a întrerupt utilizarea aplicației WhatsApp timp de 48 de ore motivând că ei nu pot decripta mesajul trimis de un binecunoscut criminal. WhatsApp consideră că fiecare utilizator al aplicației, indiferent cine este el, are nevoie de respect al confidențialității datelor utilizate în mesaj. Că ești sau nu de cord cu ei, asta este o altă problemă!